Cyberactivisme

Er wordt wel eens gezegd dat mensen niet meer sociaal geëngageerd zijn. In de jaren 60-70-80 werd er nog regelmatig betoogd, maar – buiten de witte mars – zal het wel lang geleden zijn dat de modale Belg (of toch Vlaming) nog eens op straat is gekomen.

Maar is het sociaal engagement dan echt zo verminderd?
Niet per se, vaak gebeurt het nu online. Een standpunt innemen, deze laten horen en dat vanuit je luie zetel. Cyberactivisime, oftewel ‘internet activism’ komt steeds meer voor en ngo’s en andere organisaties spelen er graag op in.

Een politiek voorbeeld is de blog van Beppe Grillo, een Italiaanse komiek, gestart om te protesteren tegen het regime van Berlusconi.
Greenpeace roept onder het motto ‘Clash of the Consoles‘ op een brief te sturen naar enkele producenten met de vraag groene spelconsoles zonder chemicaliën te produceren. De brief is geschreven, het volstaat je naam en e-mailadres op te geven. Op de site van Greenpeace België is er zelfs een aparte rubriek ‘word cyberactivist‘.
Een Belgisch voorbeeld is de website bankgeheimen.be: je kan een kaartje sturen naar je bank om te vragen niet meer te investeren in bedrijven die mensenrechten schenden en het milieu beschadigen.

De vraag blijft natuurlijk de effectiviteit. Soms zie je op het nieuws activisten die een petitie gaan afgeven. Het feit dat de media erover berichten zet mijns insziens meer druk op de desbetreffende politici om aan de vraag tegemoet te komen, dan wanneer die petitie overhandigd zou worden zonder veel media-tamtam errond.

Petities kan je ook online organiseren. Zo herinner ik me nog de – of eerder een – petitie tegen de nachtvluchten, en tegen de maandelijkse verhuis van het Europees Parlement naar Straatsburg, waarvoor ik om de zoveel maand nog eens een mail kreeg om tekenen. Printen ze die dan nooit af om af te geven? :)

Be Sociable, Share!


Goedele Soetemans werkt als PR Consultant op Belgische en Europese klanten bij Burson-Marsteller.

Meer weten over


Geen reacties

Reageren is niet (meer) mogelijk