Internet op de trein


NMBS overweegt draadloos internet te voorzien voor haar reizigers. Goed plan. Momenteel check ik mijn mails afentoe even via mijn gsm, maar internet voor de laptop is geen overbodige luxe en zou me wel wat tijdswinst opleveren.

Grappig dat dit bericht net nu verschijnt. In Nederland zijn pendelaars sinds vandaag immers een droom armer:

KPN en NS hebben besloten hun gezamenlijke activiteiten gericht op het realiseren van actuele reisinformatie, internet en infotainment in intercity’s niet voort te zetten. Het initiatief is in zijn opzet te grootschalig en bedrijfseconomisch niet haalbaar. De belangrijkste financieringsbron, namelijk reclame-inkomsten, blijkt niet toereikend om het project rond te krijgen. Ook zijn de kosten voor het inbouwen van het systeem in de treinen hoger dan voorzien. Beide partijen betreuren de beëindiging van de samenwerking ten aanzien van dit project. NS blijft mogelijkheden onderzoeken om klanten te voorzien van actuele reisinformatie.

Aldus de NS in een persbericht van 3 december 2007. Treinen lijken mij thans een ideale bron voor creatieve adverteerders om reclame te maken. Bovendien zou een provider die mij, pendelaar, het leven zonniger maakt veel respect krijgen. Gewoon doen!

Tijdens de piekperiodes zou het wellicht niet haalbaar zijn om te surfen, gezien een (halve) zitplaats veroveren dan prioritair is. ‘s Avonds nog een paar mails uitsturen, funsurfen of effe bloggen, zou een treinrit zeker opwaarderen.

Trouwens ook een incentive voor een aantal mensen om meer met de trein te reizen + een pluim voor de spoorwegen, die het vandaag de dag niet echt van hun reputatie moeten hebben.

Dus, beste NMBS, als je dit leest: stoppen met overwegen en gewoon doen.

Be Sociable, Share!


Tim Elsen is online marketer bij Yeties, een bureau dat zich bezighoudt met e-commerce, online marketing en online strategie.

Meer weten over


5 reacties op Internet op de trein

Reacties


Ik reis vaak met de trein, maar steeds buiten de piekuren. Ik werk dan vaak nog wat door op de laptop. Internet zou inderdaad een prachtig iets zijn dan. En een leuke manier voor providers om hun beste beentje voor te zetten!Kijk, zo’n iniatief zou me er sneller toe aan zetten de trein te nemen. Uit nieuwsgierigheid (want ik neem de trein amper tot nooit) – biedt Telenet of Belgacom geen (betalende) hotspots op de trein?Op dit moment heb je zero internet op de trein. Tenzij je zo’n draadloos abonnement van Proximus hebt, maar dat valt eerder duur uit vind ik persoonlijk.

Benieuwd of ze bij NMBS een partner bereid vinden voor deze slimme investering.Ik denk dat de meeste mensen als die op kantoor vertrekken het kantoor voor die dag dan ook achter zich willen laten. Maw het zou enkel gebruikt worden door de laptoppende jong-volwassenen of de workaholics, geen breed publiek dus denk ik, vandaar geen haalbare kaart.Als ik zie hoeveel Blackberriende bizz pendelaars er zijn, denk ik toch dat er een markt is. En plus zie je er nu al redelijk wat met de laptop op de schoot. Zonder internet.

Zoals je zelf zegt, jong-volwassenen of studenten zouden het ook hevig gebruiken. Vrij veel studenten zitten op de trein. Tot mijn spijt als ik moet rechtstaan.

Natuurlijk zal niet iedereen gebruik maken van de service, maar mensen die ‘s avonds nu hun gazet lezen, kunnen evenzeer funsurfen.

En de rest, die hebben er geen last van dat er wifi is he. Als de abonnementen niet duurder worden tenminste…

*Hypothetisch gesproken*


Track- en pingbacks