Journalisten en hun bronnen

Recent Amerikaans onderzoek (Arketi) bracht in kaart waar journalisten hun informatie vandaan halen. Europa zal ongetwijfeld dit cijfermateriaal nog wat achterna lopen, maar de invloed van blogs en public relations is toch onmiskenbaar groot.

Ook al zit er geen commerciële kant aan deze studie, toch doet dit onderzoek me denken aan het boek dat in mijn schoolse opleiding meermaals werd aangehaald: “The Fall of Advertising and the Rise of PR“.

nieuwsbronnen_journalisten_2.jpg

hoe_journalisten_het_web_gebruiken.jpg

blogs-as-news-sources.jpg

Be Sociable, Share!


Dieter Van Esch is gepassioneerd (online) pr consultant bij RCA group en trotse oprichter van Webstrategen.be.

Meer weten over


3 reacties op Journalisten en hun bronnen

Reacties


De invloed van Public Relations is inderdaad erg groot. Een dikke 50% van de berichtgeving komt nog altijd uit persberichten en persconferenties. Daarnaast zijn het de ‘stringers’ die de lokale nieuwsfeiten doorspelen.

De actieve nieuwszoektocht is onder 20% gedaald. Volgens sommigen is dit zelfs nog maar 10%. Cijfers over nieuwsvergaring via blogs zijn nog niet bekend. De ‘klassieke’ media maken hier momenteel nog maar zeer weinig tot geen gebruik van.

Crossmediale nieuwssites, daar ligt de toekomst.


Track- en pingbacks