Nieuwe woorden

Een wederkerend fenomeen is de drang van sommige mensen om in de “Van Dale” te komen. Zo zag en hoorde ik zondag nog een man in de show bij Paul De Leeuw (wat een heerlijke show toch!), die graag het werkwoord ‘tommen’ zou willen invoeren. En dan hebben we het niet over de voornaam van Tom Boonen kortstondig, doch krachtig herhalen wanneer hij over een finish rijdt, maar wel over zoeken met de bekende GPS TomTom.

In De Morgen van gisteren, was er ook ruim plaats voor een dergelijke discussie naar aanleiding van de aankondiging ‘regenfile’ op de radio. VRT-taaladviseur/taalgoeroe Ruud Hendrickx vond het alvast een geslaagd woord en wie zijn wij om hem dan tegen te spreken…

Al jaren loop ik ook rond met éénzelfde ei: onderdrijven! Ik krijg zowaar al wat google hits op het woord, dus een markt is er zeker. Bovendien reikt het ook een oplossing aan, want kan u binnen 2 seconden op een woord komen dat het tegenovergestelde is voor overdrijven?

Onderdrijven zou dan zoveel betekenen als iets/iemand te weinig eer aandoen & iets in een slechter daglicht stellen of er vooral geen schepje bovenop doen. Dat alles zou dan resulteren in: ik onderdrijf, jij onderdrijft, ….

Overigens maakt een woord pas kans om in Van Dale te worden opgenomen, wanneer het een geruime tijd (een jaar of drie) vaak gebruikt wordt in zowel België als Nederland.

Be Sociable, Share!


Dieter Van Esch is gepassioneerd (online) pr consultant bij RCA group en trotse oprichter van Webstrategen.be.

Meer weten over


4 reacties op Nieuwe woorden

Reacties

dietervanesch zegt:

Leden van MENSA worden geband van deze post…

Tuurlijk heb je gelijk, maar echt een ‘top of mind’ synoniem vind ik (als simpele sterveling) het niet .. :pMinimaliseren maximaliseren , dat zijn uitersten hé, geen synoniem :)

Ik kan overdrijven zonder daarom maximaal te gaan, dus ge kunt ook onderdrijven zonder daarom minimaal te gaan 😉


Track- en pingbacks