Cimsalabim


Geen getover. Wel harde feiten. Wat te onthouden uit de meest recente bereikstudie van het centrum voor informatie over de media?

Weekbladen: Dag Allemaal en Humo doen het goed. Veel week- en zeker maandbladen zitten toch wel in de hoek waar de klappen vallen, maar de twee groten worden er alleen maar groter op.

Dagbladen: Het Laatste Nieuws blijft ‘s lands grootste krant. Hun lezersaantal stijgt met 3% en komt zo op 1.095.000 lezers. Het Nieuwsblad stagneert op 781.500, maar Het Volk lijkt af te stevenen op een stille dood. Zij verliezen zo’n 9%. Concentra ziet ook een stabilisatie, maar toch een belangrijke nuance: de winst van de Limburgse belangen worden teniet gedaan door de Gazet van Antwerpen.

Bij de kwaliteitstkranten houden de Standaard (-6%) en de Morgen (+4%) mekaar nagenoeg in evenwicht. Het opvallendst is het verlies van de Tijd met 18%! De Franstalige tegenhanger L’Echo stijgt dan weer met 9%.

La DH noteert als enige ander dagblad uit het zuiden een stijging. Frappant is de minus 18 procent van Le Soir.

Metro (Concentra) noteert een lichte daling naar 813.800 lezers en de gratis zonekranten van de Persgroep noteren een winst van 23%. Hun lezersaantal komt op een respectabele 665.000.

Hier en daar kunnen er toch zeker enkele kanttekeningen gemaakt worden bij de CIM-meting. Le Soir is een krant die heeft stilgestaan en wordt daar hard voor aangepakt. Ook kan misschien hier de link gemaakt worden tussen een geslaagde website of niet. De website van Le Soir is eerder moeilijk toegankelijk, in vergelijking met de andere Waalse kranten.

Die vlieger gaat wel niet echt op langs Vlaamse zijde. De Morgen wint dan wel aan belang, aan hun doorslagje van de ‘Het Laatste Nieuws’ website, zal het niet te danken zijn. Laatstgenoemde krant wint aan belang, daar waar De Standaard moet inboeten. Ook ik moet zeggen dat ik De Morgen met de dag knapper vind. Wat een voorpagina vandaag! En media.com is daarenboven altijd leesvoer van de eerste tot de laatste letter.

front1.jpg

Wat zeker buiten kijf staat na het doornemen van deze cim-cijfers: het medium krant is helemaal niet terminaal. België mag dan nog steeds geen regering hebben, de kranten die erover berichten gaan nog steeds binnen als zoete broodjes.


Be Sociable, Share!


Meer weten over


Geen reacties

Reageren is niet (meer) mogelijk