The 4-Hour Workweek


Sinds begin dit jaar heeft Tim Ferriss in de VS blogosfeer een goddelijke status verworven. Een status die hij te danken heeft aan een boek dat hij schreef over zijn manier van ondernemen.

Een managementboek? Ja en neen. Hij noemt het zelf graag lifestyle design. Ontsnap aan de standaard 38-uren (of meer) werkweek, reis de wereld rond en doe dit allemaal door je productiviteit te optimaliseren, het werk te automatiseren en zoveel mogelijk taken te outsourcen. Klinkt lekker, niet?

Dit boek, dat leest als een train à grande vitesse, staat boordevol tips en oefeningen om het leven gemakkelijker te maken. Het is geen managementboek in de zin van droog & slaapverwekkend.

Strak plan denkt een verse communicatieman dan. Productiviteit en outsourcing zijn twee aspecten die hij graag onder de knie krijgt. Vriendin L. wist bij amazon een exemplaar op de kop te tikken en hem te verrassen. Heerlijk!

tim-ferris-4.jpg

Qua productiviteit past hij enkele min of meer bekende regels toe. Enerzijds het 80/20 principe (ook wel gekend als het Paretoprincipe) en anderzijds de wet van Parkinson. Als je minder tijd hebt, voer je enkel de noodzakelijke facetten uit.

Zelf ben ik niet van plan om het zo ver te drijven als Ferriss. Ik onthoud zijn optimisme en het feit dat we nu van het leven moeten genieten in plaats van al ons geld op te sparen tot we met pensioen gaan over zo’n 45 à 50 jaar…

Efficiëntie in plaats van ‘bezig zijn’. Belangrijke zaken zijn vaak niet leuk om te doen en vallen buiten onze comfortzone. Maak een to do lijstje met 2 belangrijke zaken die moeten gebeuren en voer ze uit voor 11 uur ‘s ochtends, aldus Ferriss.

Al bij al een zeer entertainend en waardevol boek, met een aantal managementlessen en degelijke tips. Interesse? Lees er zijn website eens op na. Een aanrader.

Be Sociable, Share!


Meer weten over


Geen reacties

Reageren is niet (meer) mogelijk